Клімкін пояснив, чому не погодив із Зеленським ноту Росії

Четвер, 27 червня 2019, 17:43

Міністр закордонних справ Павло Клімкін вважає, що його відомство мало повноваження без погоджень із президентом направляти відповідь на російську ноту щодо суду над полоненими українськими моряками.

Про це Клімкін сказав у коментарі "Українській правді", коментуючи обурення президента Володимира Зеленського.

"Звичайно, всі повноваження сформулювати таку ноту у нас, як у Міністерства закордонних справ України, були. Ця нота була в рамках нашого спілкування і нашої судової справи по міжнародному трибуналу", – запевнив міністр.

Клімкін просить G20 натиснути на РФ для звільнення моряків

За його словами, українська нота фіксує тільки міжнародно-правову позицію України, яка не містить "ніяких політичних моментів" і принципово нових питань.

"Додаткового погодження в цьому контексті, оскільки МЗС уповноважене вести й цю справу, і щодо міжнародного трибуналу, і щодо інших судів, нам не потрібне. І це наша позиція", – сказав Клімкін.

Він наполягає, що надсилання такої ноти є в компетенції Міністерства закордонних справ.

Глава МЗС підкреслив, що нота вимагає від Росії виконання рішення міжнародного трибуналу по звільненню українських моряків.

Зеленський розкритикував МЗС: я дізнаюсь про наші міжнародні кроки з інтернету

Відповідаючи на запитання, чи було особисте ставлення міністра до президента причиною не радитись із Зеленським, Клімкін зазначив, що "не коментує емоції", однак додав:

"Я бачу, що у мене є і тактичні, і стратегічні розбіжності щодо питань протидії російської агресії... Тому в цих умовах я не вважаю за можливе більше допомагати".

Також Клімкін сказав, що може обговорити із президентом непорозуміння, що склалось, "якщо він захоче".

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський звинуватив МЗС та міністра Павла Клімкіна у тому, що міністерство не комунікує із ним у питаннях міжнародної політики, зокрема, що стосується звільнення українських моряків.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.