Додон: Молдова ніколи не заплатить Росії за газ для Придністров'я

Середа, 5 червня 2019, 09:16

Молдова не збирається платити Росії за газ, який був поставлений нею Придністровському регіону, заявив президент Молдови Ігор Додон.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на агентство "Інтерфакс-Україна".

"Борг Придністровського регіону за газ - це дуже серйозна проблема. Ми за цей газ ніколи не заплатимо. Споживачі з правого берега Дністра справно платять за газ, а це борг лівого берега. І це питання потрібно обговорювати", - заявив Додон у вівторок ввечері в інтерв'ю телеканалу NTV-Moldova.

Молдовський спікер: Відмова від євроінтеграції? Ні, це не буде ціною повернення Придністров’я!

Він повідомив, що обговорював це питання з віцепрем'єром РФ Дмитрієм Козаком, який у вівторок завершив свій візит до Молдови, а також побував у Придністров'ї.

Як заявив Додон, "проблему поставок газу потрібно обговорювати в комплексі, і найсерйознішим чином".

"Є ризики, що з нового року ми можемо залишитися без російського газу. Всі знають про те, що обговорюється питання про припинення транзиту російського газу через Україну. Ми спробуємо вирішити це питання через інші джерела, хоча це і буде непросто. А Придністров'я більше не зможе безкоштовно отримувати російський газ. І ситуація в регіоні зміниться докорінно. Це змінює все для Придністров'я", - зазначив президент Молдови.

"Даю гарантію, від нас не буде нападу РФ на Україну": інтерв'ю лідера невизнаного Придністров'я

Постачання газу – ключова фінансова допомога РФ невизнаній республіці. Придністров'я відбирає газ із транзитної труби без оплати за нього, але при цьому збирає плату у споживачів, а також спалює газ для централізованого опалення і електрогенерації. Не маючи стимулу для енергозбереження, республіка стрімко нарощує борг за відібраний газ, який уже наблизився до $7 млрд, що вшестеро більше за ВВП Придністров'я. Борг накопичується на балансі АТ "Молдовагаз", найбільші акціонери – "Газпром" (50%), уряд Молдови (>35%), адміністрація Придністров'я (>13%).

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.