Словаччина обговорила з РФ підключення до "Турецького потоку" і "Північного потоку-2"

Середа, 5 червня 2019, 14:40

Братислава і Москва шукають можливості для використання інфраструктури Словаччини в проєктах "Північний потік-2" і "Турецький потік", заявив словацький прем'єр Петер Пеллегріні.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Інтерфакс-Україна".

"Позиція Словаччини щодо Nord Stream 2 має свою рацію. Спочатку цей проєкт може змінити існуючі поставки газу з Росії в Європу. Але про це, природно, ми відкрито заявляли і говорили", - сказав прем'єр Словаччини на пресконференції після переговорів зі своїм російським колегою Дмитрієм Медведєвим у середу в Москві.

Президент Чехії заявив, що "Північний потік-2" вигідний його країні

Пеллегріні підкреслив, що цей проєкт може мати основний вплив на інфраструктуру, яка пролягає через Словаччину. "Тому Словацька Республіка через ці обставини має таку позицію (проти реалізації проєкту. - Ред.)", - сказав він.

"Ми шукаємо можливості, як використовувати існуючу словацьку інфраструктуру і включити її в транзит газу і в разі роботи Nord Stream 2. Також Словацька Республіка шукає можливості, щоб наша транзитна інфраструктура могла бути включена в постачання газу, яке буде в майбутньому і піде через нашу територію з "Турецького потоку", - сказав він.

Прем'єр Словаччини зазначив: якщо Братиславі вдасться знайти можливості співпраці в рамках обох проєктів, "то це б зменшило економічні наслідки".

"Звичайно, було б погано, якби нас обійшли, нашу територію при цих поставках", - сказав Пеллегріні.

Водночас Медведєв підкреслив, що на переговорах з Пеллегріні ще раз підтвердив необхідність пошуку пунктів співпраці щодо асоційованого підключення Словаччини до "Північного потоку-2" і до "Турецький потоку".

"Кожна держава повинна дотримуватися своїх економічних інтересів, і ми розуміємо стурбованість Словаччини з приводу того, що буде відбуватися з транзитним доходами в разі зникнення відповідного транзитного сполучення і поставок з Росії в Європу через Україну", - сказав Медведєв.

"Нам потрібно знайти стикування і взаємовигідні пункти співпраці з приводу підключення Словаччини до газопроводу Nord Stream, як, і власне, до "Турецького потоку", - сказав прем'єр РФ.

Як відомо, Угорщина і Словаччина почали підготовку на випадок зупинки українського транзиту газу з 1 січня 2020 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.