Спецслужби Франції викрили шпигуна з консульства РФ - ЗМІ

П'ятниця, 7 червня 2019, 15:50

Спецслужби Франції 2016 року викрили російського шпигуна, причетного до кібератаки на Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA). Ним був Сергєй Жолтиков, який обіймав на той час посаду віцеконсула РФ у Марселі.

Про це, як передає "Європейська правда", повідомила газета Le Monde.

За даними видання, Жолтиков зустрів в аеропорту двох інших росіян - співробітників ГРУ Євгенія Серебрякова і Алексєя Моренця, що зафіксувала французька контррозвідка DGSI.

У вересні 2016 року всі троє прибули до готелю у швейцарській Лозанні, де мешкали учасники конференції WADA, на якій було обговорено перший звіт Річарда Макларена про допінг у російському спорті.

Жолтиков забезпечував логістику і безпеку Серебрякова і Моренця. У зв'язку з посиленими заходами безпеки, росіяни використовували для кібератаки вразливу мережу Wi-Fi у готелі, проте яку саме інформацію вони викрали, не вказано.

За Жолтиковим стежили французькі спецслужби, а потім передали інформацію швейцарським колегам. У жовтні Жолтиков покинув Францію, а в 2018 році його ім'я розкрили швейцарські спецслужби.

Генеральне консульство РФ у Марселі у відповідь на запит РИА "Новости" назвало статтю французької газети "інсинуацією" і відмовилося коментувати її.

Серебряков і Моренець були серед росіян, яких Нідерланди і США звинуватили в кібератаці на Організацію із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ). 

У жовтні 2018 року Нідерланди повідомили про висилку чотирьох співробітників ГРУ РФ, серед них були Серебряков Моренець. Вони, крім кібератаки на ОЗХЗ, також намагалися отримати дані міжнародного слідства у справі катастрофи малайзійського "Боїнга" на сході України.

США, в свою чергу, теж пред'явили обвинувачення двом ГРУшникам та ще п’ятьом – їх звинуватили у хакерських атаках на антидопінгові організації, міжнародний футбольний орган та провідну електротехнічну компанію Westinghouse Electric Corp.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.