Єврокомісар розкритикував главу МЗС Британії за порівняння ЄС і СРСР

П'ятниця, 7 червня 2019, 16:42

Єврокомісар з питань охорони здоров'я і безпеки продуктів Вітяніс Андрюкайтіс розкритикував міністра закордонних справ Великої Британії Джеремі Ханта, який торік у жовтні заявив про нібито уподібнення ЄС до СРСР.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Politico.

Приводом для коментарів Андрюкайтіса стало те, що британська прем'єрка Тереза Мей нині залишає посаду лідера британських консерваторів, а Ханта вважають можливим її наступником.

"Я готовий до дискусії з усіма цими хлопцями навколо мене: Сальвіні, Хантом, Трампом", - сказав він у п'ятницю. Хант, додав він, є "чистий консерватор, націоналіст і не має постколоніального мислення".

Хант, говорячи про Brexit, казав про те, що ЄС створили задля захисту свобод, але якщо не брати до уваги уроки історії і перетворювати його на "в'язницю", уподібнюючися до СРСР, то це лише збільшить бажання членів союзу вийти з нього.

"Коли Джеремі Хант розповідає цю історію... звичайно, він молодий, він не має поняття й розуміння чого? Історії", - сказав Андрюкайтіс.

Прем'єр Британії відповіла міністру на порівняння ЄС і СРСР

Андрюкайтіс, колишній міністр охорони здоров'я Литви, народився в радянському ГУЛАГу після того, як його батьки були депортовані до Сибіру за наказом радянського диктатора Сталіна. Він був двічі заарештований за участь у антирадянському підпільному русі і сприяв створенню незалежної Литви у 1990 році.

"Я кажу Джеремі Ханту... якщо ви не знаєте якихось речей про радянський тоталітаризм, будь ласка, запитайте мене, я можу пояснити вам усі питання, і це через моє життя", - сказав він. "Я ніколи не бачив дерев, я ніколи не бачив лісу, тому що це була тундра. Я не розрізняв дня і ночі, тому що я народився там (у ГУЛАГу), а потім залишався там", - додав він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.