В РНБО пройшла термінова нарада по Молдові, МЗС стережеться російського сценарію

Неділя, 9 червня 2019, 22:54

Україна офіційно відреагувала на політичну кризу у Молдові, зробивши застереження щодо сценарію федералізації.

Про це повідомляє "Європейська правда", що має у розпорядженні офіційну заяву МЗС.

Київ, так само як перед тим чимало західних столиць, закликав представників молдовської влади "уникати силового протистояння".

Окрім цього, Україна запропонувала Кишиневу свою роль посередника для вирішення суперечки між Демпартією, яка утримує контроль над урядовими інституціями, та новообраним урядом на чолі з Майєю Санду. "Україна зацікавлена у стабільній, демократичній і європейській Молдові, готова надати, у разі необхідності, сприяння у вирішенні існуючих проблем", - йдеться у заяві.

Окремо МЗС висловив занепокоєння через небезпеку просування "сценарію федералізації", який ніби-то раніше обговорювали лідери Демпартії та Соцпартії Плахотнюк та Додон. "Важливим для країни та безпекової ситуації в регіоні є недопущення зовнішнього втручання, спрямованого на реалізацію російського сценарію федералізації країни", - заявив МЗС, принагідно нагадавши, що Україну та Молдову "поєднує спільне європейське майбутнє".

Одночасно стало відомо, що у неділю ввечері молдовське питання обговорювали у Раді нацбезпеки та оборони України.

"Провів розширену нараду в РНБО щодо розвитку подій в Молдові і потенційного впливу на ситуації в регіоні. Моніторимо ситуацію", - зауважив секретар Радбезу Олександр Данилюк.

Детальніше про стан справ у Молдові читайте у статті "На межі перевороту: що відбувається у Молдові та що це означає для України"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.