У ЄС закликали Раду ухвалити проєкт Зеленського про Антикорсуд

Середа, 10 липня 2019, 12:26

У представництві ЄС в Україні закликали депутатів ухвалити проєкт закону №10426 про повноваження Вищого антикорупційного суду, щоб усунути проблему перезавантаження суддів та дозволити суду зосередитися на справах про топ-корупцію.

Про це повідомляє "Європейська правда".

"Ми закликаємо депутатів якнайкраще використати останню пленарну сесію та ухвалити  ключовий законопроєкт №10426, який уточнює юрисдикцію Вищого антикорупційного суду", - йдеться у повідомлення представництва ЄС в його офіційному Twitter-каналі.

Останній гвинт антикорупційної машини: як Київ виконав ключове зобов'язання перед ЄС

"Ключовим для антикорупційних зусиль є те, щоб Вищий антикорупційний суд міг зосередитися тільки на тих справах, які розслідує НАБУ, і не був перезавантажений тисячами інших справ", - обґрунтували у представництві необхідність ухвали закону.

Проєкт Закону про внесення зміни до Закону України "Про Вищий антикорупційний суд" (щодо початку роботи суду) ініційований президентом Зеленським і поданий до парламенту 8 липня.

У пояснювальній записці до проєкту йдеться, що передбачений чинним законодавством порядок передачі до суду підсудних йому проваджень, які наразі розглядаються іншими судами, матиме наслідком надходження до суду тисяч кримінальних проваджень,  які не стосуються топ-корупції, а також проваджень, у яких спливли строки давності та які розслідувалися органами досудового розслідування з порушенням правил підслідності.

"Запропоновані законодавчі зміни дадуть змогу усунути проблему перевантаження суддів Вищого антикорупційного суду та забезпечити ефективний судовий розгляд кримінальних проваджень щодо корупційних злочинів високопосадовців у розумні строки", - йдеться у пояснювальній записці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.