Норвегія показала затонулий "Комсомолець": одна з проб води перевищила норму в 800 тисяч разів

фото, відео
Четвер, 11 липня 2019, 14:26

Норвезький інститут морських досліджень опублікував офіційні дані із нещодавнього огляду затонулого радянського підводного човна "Комсомолець", і деякі зразки містили набагато вищі норми концентрації радіоактивних речовин, ніж звичайно в Норвезькому морі.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Кілька зразків, взятих з та навколо вентиляційного каналу на аварійній ділянці підводного човна, містили набагато вищі рівні радіоактивного цезію.

Найвищий рівень був у 800 тисяч разів більше, ніж зазвичай. Рівень складав 800 бекерелів на літр, тоді як нормальний рівень в Норвезькому морі - близько 0.001 бекерелів.

В одному зі зразків рівень складав 100 бекерелів на літр. Проте інші зразки з того ж каналу не містили підвищених значень.

 

"Ми взяли проби води з цього конкретного каналу, тому що росіяни документували витік тут як у 1990-х, так і недавно у 2007 році. Тому ми не були здивовані тим, що тут були високі рівні", - сказала керівник експедиції Хільде Елізе Хельдаль.

Вона також зазначила, що попри те, що цифри звучать загрозливо, рівні не є небезпечно високими.

 

Хельдаль навела приклад дозволеної межі для радіоактивного цезію в харчових продуктах: "Після аварії на Чорнобильській АЕС у 1986 році норвезька влада встановила цей ліміт у 600 Бк/кг. Рівні, які ми виявили, були явно вище, ніж це нормально для океанів, але вони не були надзвичайно високими".

Вона також розповіла, що протягом останніх днів дослідники також взяли проби води на кілька метрів вище субмарини.

"Ми не знайшли ніяких вимірюваних рівнів радіоактивного цезію, на відміну від зразків з вентиляційного каналу", - додав Джастін Гвін, дослідник Норвезького управління з радіаційної та ядерної безпеки (DSA).

Перед тим, як взяти перший зразок, який дав високий показник, дослідники помітили, що з вентканалу піднімається "хмара". "Хмара" також спостерігалася з решітки поблизу, де дослідники знову вимірювали високі рівні.

Велике питання полягає в тому, чи може ця "хмара" бути пов'язана з радіоактивністю, яку спостерігали дослідники всередині каналу.

"Це дуже драматично виглядає на відео, і це, безумовно, цікаво, але ми насправді не знаємо, що ми бачимо і чому це відбувається. Це те, про що ми хочемо дізнатися більше", - сказав Гвін.

Атомний підводний човен К-278 "Комсомолець" з підвищеною глибиною занурення затонув 7 квітня 1989 року після пожежі. З 69 членів екіпажу загинули 42 людини.

Реактор підводного човна заглушили, на момент аварії він мав на борту дві торпеди з ядерним зарядом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: