Норвегія знайшла витік радіації із затонулого радянського підводного човна

фото
Середа, 10 липня 2019, 07:41

Норвезькі дослідники на борту дослідницького судна GO Sars встановили, що затонулий у Норвезькому морі радянський підводний човен "Комсомолець" досі має радіоактивне випромінювання.

Про це повідомляє "Європейська правда", посилаючись на місцевий телеканал ТV2.

8 липня фахівці взяли проби води з вентиляційної труби на підводному човні. Попереднє дослідження показало, що рівень радіації в 100 тисяч разів перевищує рівень радіації в чистій морській воді.

РФ визнала "екстремальне" радіаційне забруднення, яке поширилося на Європу

Всього дослідники взяли три проби води, але у попередніх двох перевищення норми не виявили.

Глава експедиції Хільда ​​Еліза Хельдал зазначила, що це попередні результати, всі зразки додатково перевірять після закінчення експедиції. Вона додала, що витік радіації не загрожує екіпажу та рибальству в цьому районі. Хельдал не дуже здивована результатами, оскільки російська експедиція також виявила радіоактивні викиди з підводного човна в 2007 році.

 

Вчені вважають, що таємнича хмара, яка іноді піднімається з підводного човна, може мати зв'язок з радіоактивністю.

"Ми спостерігали своєрідну хмару, яка виходила з цієї діри з часом. Хмара вийшла з отвору. Це може вказувати на те, що забруднення виходить імпульсами", - говорить Хельдал.

Фахівці вважають, що вентиляційний отвір у верхній частині башти підводного човна розташований у безпосередньому контакті з реактором всередині уламків.

 Атомний підводний човен К-278 "Комсомолець" з підвищеною глибиною занурення затонув 7 квітня 1989 року після пожежі. З 69 членів екіпажу загинули 42 людини. Реактор підводного човна заглушили, при цьому в торпедних апаратах залишилися протичовнові ракети з ядерною бойовою частиною.

Сьогодні затонуле судно лежить на глибині 1700 метрів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.