Уряд Італії не під загрозою через скандал "Ліги" з Росією - прем'єр

Понеділок, 15 липня 2019, 10:08

Прем'єр-міністр Італії Джузеппе Конте заявив у неділю, що його уряду не загрожує розпад через підозри, що людина, близька до партії влади "Ліга", обговорювала питання про отримання фінансування через нафтові відкати з Росії.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на ANSA.

Прокурори Мілана почали розслідування після повідомлень в ЗМІ про те, що партія влади "Ліга" намагалась залучити мільйони євро в рамках таємної угоди з російською нафтовою компанією.

"Я б сказав, що ні", - відповів Контe, коли його запитали, чи виникла загроза для існування його уряду у зв'язку зі справою президента Асоціації Ломбардія-Росія Паоло Савойні, який зустрівся разом з двома іншими італійцями і трьома росіянами в одному з московських готелів, щоб нібито обговорити таємне фінансування у близько $65 мільйонів.

"Пан Савойні ніколи не мав посади в уряді. Таким чином, це розслідування стосується лише його в цей момент. Здається, було б помилково сказати, що воно може поставити під ризик уряд", - додав Конте.

Минулого тижня американське видання Buzzfeed повідомило, що отримало аудіозапис московської зустрічі та опублікувало стенограму, у якій Савойні намагається домовитись з росіянами.

Обговорювалася пропозиція, за якою велика російська нафтова компанія протягом року буде продавати італійській нафтовій компанії Eni не менше 3 мільйонів тонн палива вартістю близько $1,5 мільярда. Купівля та продаж буде здійснюватися через посередників, при цьому продавці будуть застосовувати пільгову ставку до цих угод.

Згідно з розрахунками, наданими BuzzFeed галузевими аналітиками, знижка могла становити близько $65 мільйонів, виходячи з цін на паливо на той момент, і саме ці гроші повинні були таємно направлятися італійській партії через посередників.

Лідер "Ліги" Маттео Сальвіні, який одночасно є заступником прем'єр-міністра і міністром внутрішніх справ, заперечує, що його партія отримала будь-які гроші з Москви.

Заступник прем'єр-міністра і лідер руху "5 зірок" Луїджі ді Майо зажадав створити парламентський слідчий комітет, щоб вивчити питання фінансування "Всіх партій". Але Сальвіні запитав, чи відтепер всі приватні "вечері повинні обговорюватися в парламенті".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: