Рим на тлі сміттєвої кризи готується вивозити сміття до інших країн ЄС

Понеділок, 15 липня 2019, 13:10

Італія, шукаючи виходу з нинішньої сміттєвої кризи в Римі, планує вивозити тисячі тонн сміття до Швеції та інших країн ЄС.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

Сміттєві проблеми Рима почалися ще в 2013 році, коли європейська влада розпорядилася скоротити найбільше в місті сміттєзвалище, заявивши, що воно не відповідає європейським стандартам з поводження з відходами.

"Голос" і "Слуга народу" - за побудову сміттєспалювальних заводів, "Батьківщина" - проти

Труднощі посилилися, коли сміттєспалювальні та сміттєпереробні заводи на околицях Рима закрили на ремонт, а заводи, що залишилися, працювали на повну потужність.

Повномасштабна криза почалася після того, як місцеве сміттєзбиральне підприємство АМА вирішило зупинити збір відходів. В кінці червня уряд регіону Лаціо випустив попередження про загрозу для здоров’я жителів через відсутність збору сміття і незвичайної спеки.

5 липня регіональний уряд видав адміністративний наказ, який дозволив АМА використовувати всі заводи в регіоні та залучати екстрені ресурси для збору сміття столиці протягом семи днів.

Сміттєвий завод біля дому: три міфи про утилізацію відходів у Швеції

Ситуація дещо покращилася, однак якщо проблема збору сміття здається тимчасово вирішеною, труднощі з утилізацією відходів зберігаються.

"У середньостроковій перспективі ми ведемо переговори з іншими державами-членами ЄС про доставку надлишків відходів за кордон", - заявив міністр навколишнього середовища Італії Серджіо Коста.

Тисячі тонн сміття планують відправляти в Стокгольм і Гетеборг, де сміття буде спалюватися для виробництва енергії.  Переговори ведуться і з Болгарією, куди сміття можна доставити поїздом в найближчі тижні. Інші варіанти, що розглядаються — Португалія, Кіпр та Австрія.

Міністр навколишнього середовища Серджіо Коста, член руху "П'яти зірок", заявив, що вивіз сміття за кордон — це проміжне рішення, яке триватиме 2-3 роки, поки не будуть побудовані нові заводи з перероблення відходів. Проте, в найближчому майбутньому ніяких нових заводів або звалищ будувати не планують, а це означає, що залежність Рима від інших країн щодо обробки відходів, ймовірно, збережеться, пише видання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: