Британія назвала умову звільнення іранського танкера

Понеділок, 15 липня 2019, 18:39

Велика Британія сприятиме звільненню іранського танкера, якщо Іран зможе надати гарантії, що судно не буде порушувати європейські санкції на постачання нафти до Сирії.

Про це повідомляє "Європейська правда" із посилання на Associated Press.

Міністр закордонних справ Джеремі Хант заявив, що провів "конструктивну телефонну розмову" з іранським колегою Мохаммедом Джавадом Заріфом і запевнив його, що "наша турбота - це призначення, а не походження нафти". Хант зазначив, що Заріф сказав, що Іран не прагне ескалації.

"Йшлося про застосування санкцій ЄС проти Сирії: дії були вжиті через те, куди йшла нафта – до підсанкційної сирійської організації – а не тому, що вона була з Ірану", - заявили в британському МЗС.

Минулого тижня Британія відправила два військові кораблі для захисту своїх торговельних суден в Перській затоці.

Нагадаємо, супертанкер Grace 1 затримали поліцейські і митні органи Гібралтару за підтримки загону британських морських піхотинців.

Grace 1 перевозив нафту з Ірану до Сирії. Це перший випадок, коли європейська влада захопила танкер за нібито порушення санкцій проти Сирії, які діють з 2011 року.

Як відомо, президент Ірану Хасан Рухані погрожував перекрити Ормузьку протоку, якою проходить близько третини всієї транспортованої морем нафти. 

Через Ормузьку протоку проходять усі кораблі Перської затоки. Вона є єдиним шляхом до відкритого моря для таких країн-нафтовидобувачів як Ірак, Кувейт, Бахрейн та Катар.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: