Експерти назвали трійку найбільш євроінтеграційних партій

Вівторок, 16 липня 2019, 17:16

Партії "Голос",  "Європейська солідарність" та "Слуга народу" потрапили у трійку лідерів євроінтеграційного рейтингу програм політичних партій, згідно з експертним дослідженням.

Як повідомили "Європейській правді" у пресслужбі проєкту "Громадська синергія", результат дослідження у вівторок презентували експерти Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС та Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства.

У дослідженні було проаналізовано програми десяти найбільш рейтингових політичних партій.

Прохідні партії беруть на себе більше зобов’язань у проведенні реформ, ніж чинна Рада - дослідження

За результатами, "Голос", "Європейська солідарність" та "Слуга народу" мають найбільш проєвропейські передвиборчі програми, зорієнтовані на реформи в рамках Угоди про асоціацію.

Аутсайдерами рейтингу стали "Радикальна партія Олега Ляшка" та "Опозиційна платформа – За Життя".

Експерти констатують, що євроінтеграційний курс та/або членство в ЄС підтримує більшість політичних сил, шість з десяти. Та чітку позицію щодо членства в ЄС мають три прохідні до парламенту партії – "Голос", "Європейська солідарність" та "Батьківщина".

Лідер перегонів "Слуга народу" не згадує про європейську інтеграцію. Разом із тим тільки "Слуга народу", "Батьківщина" та "Європейська солідарність" говорять у свої програмах про необхідність виконання Угоди про асоціацію.

Більшість партій готові проводити необхідні для євроінтеграції реформи у сферах боротьби з корупцією, судочинства, питаннях, що стосуються безпеки і стабільності.

Та експерти зазначають, що здебільшого партії обмежуються загальними фразами й не демонструють бачення конкретних шляхів реалізації обіцяних реформ. Більш детальні плани щодо боротьби з корупцією можна побачити тільки у програмах "Слуги народу", "Голосу", "Сили і честі".

Від "Слуги" до "Голосу": що хочуть змінити для ЄС та НАТО майбутні парламентські партії

У питаннях, що стосуються безпеки і стабільності про реальні кроки говорять "Голос" та "Європейська солідарність".

Аналіз програм свідчить, що партії найменше зацікавлені проводити реформи у сфері державного управління та в питаннях, що стосуються співпраці з громадянським суспільством.

Найбільше протиріч з європейським курсом України у програмах політичних партій стосуються зони вільної торгівлі. Експерти дали червону картку партіям "Батьківщина", яка пропонує скасувати ПДВ, та "Радикальній партії" за пропозицію продовжити мораторій на експорт лісу-кругляку, що суперечить положенням Повної та всеосяжної зони вільної торгівлі між Україною та ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.