Іран захопив британський танкер

Субота, 20 липня 2019, 11:15

Іран затримав у Ормузькій протоці нафтовий танкер під британським прапором і доставив його до порту Бандар-Аббас.

Як повідомляє "Європейська правда", про це пише Reuters з посиланням на іранські медіа.

Танкер Stena Impero затримали після зіткнення з іранським рибальським судном, чий сигнал лиха він проігнорував, заявив іранський чиновник. Він зазначив, що всі 23 члени екіпажу залишаться на кораблі, поки слідство не закінчиться.

Серед 23 членів екіпажу - 18 громадян Індії та п'ятеро - інших національностей, сказав він.

Оператор танкера Stena Bulk заявив у п'ятницю, що корабель "повністю відповідав усім навігаційним та міжнародним нормам", але більше не перебуває під контролем екіпажу і з ним не можна зв'язатися.

Також Іран затримав інший британський танкер Mesdar, але судну дозволили продовжити курс після того, як на борт піднявся озброєний персонал і надав попередження щодо безпеки та екологічних проблем.

Stena Impero і Mesdar різко змінили напрямок руху, перебуваючи за 40 хвилин один від одного, незабаром після входу до Перської затоки.

Берлін зробив заяву щодо захоплення британського танкера Іраном

Міністр закордонних справ Великої Британії Джеремі Хант заявив, що буде реагувати на захоплення "обдумано, але твердо" і що терміново шукає інформацію про судно, яке прямувало до порту в Саудівській Аравії.

Хант попередив про "серйозні наслідки", якщо ситуація з Stena Impero не буде врегульована швидко. Лондон, однак, "не розглядає військові варіанти. Ми бачимо дипломатичний шлях врегулювання ситуації", - сказав він журналістам.

Згодом Іран показав кадри захопленого британського танкера.

Президент США Дональд Трамп заявив, що розмовлятиме з Британією про захоплення, що призвело до підвищення цін на нафту вище 62 доларів за барель.

Трамп у четвер повідомив, що військовий корабель USS Boxer збив іранський безпілотник, який наблизився до нього і "проігнорував численні заклики до відступу", хоча в Тегерані це заперечили.

У травні Вашингтон оголосив про направлення авіаносця й оперативної групи бомбардувальників у Перську затоку, щоб протистояти тому, що американські чиновники назвали "явними ознаками" загроз від Ірану для США і союзників у регіоні. США також оголосили про розгортання на Близькому Сході додаткової системи протиракетної оборони Patriot та корабля USS Arlington.

Протистояння набуло військового виміру в останні тижні: Вашингтон звинувачує Іран у нападі на японський та норвезький нафтові танкери в Перській затоці, а Іран збив американський дрон. Після цього Гібралтар затримав іранський супертанкер на запит Сполучених Штатів до Великої Британії.

За останні два місяці Вашингтон різко посилив санкції проти Тегерану з метою взагалі зупинити його експорт нафти. Влада США також хоче створити міжнародну військову коаліцію для захисту комерційного судноплавства поблизу берегів Ірану і Ємену.

Президент Ірану Хасан Рухані погрожував перекрити Ормузьку протоку, якою проходить близько третини всієї транспортованої морем нафти. 

Через Ормузьку протоку проходять усі кораблі Перської затоки. Вона є єдиним шляхом до відкритого моря для таких країн-нафтовидобувачів як Ірак, Кувейт, Бахрейн та Катар.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: