Берлін зробив заяву щодо захоплення британського танкера Іраном

Субота, 20 липня 2019, 13:55

Німеччина закликає Іран негайно відпустити затриманий британський нафтовий танкер.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на пресслужбу німецького МЗС.

"Німеччина засуджує затримання комерційних суден у Перській затоці найсуворішим чином. Це ще одна небезпечна ескалація вже напруженої ситуації. Ми закликаємо Іран випустити другий корабель без затримки, і ми стоїмо пліч-о-пліч з нашими британськими партнерами", - заявили в Берліні.

Іран напередодні затримав у Ормузькій протоці нафтовий танкер Stena Impero під британським прапором і доставив його з екіпажем до порту Бандар-Аббас. 

Також він затримав інший британський танкер Mesdar, але судну дозволили продовжити курс після того, як на борт піднявся озброєний персонал і надав попередження щодо безпеки та екологічних проблем.

Stena Impero і Mesdar різко змінили напрямок руху, перебуваючи за 40 хвилин один від одного, незабаром після входу до Перської затоки.

Танкер Stena Impero затримали після зіткнення з іранським рибальським судном, чий сигнал лиха він проігнорував, заявив іранський чиновник. Він зазначив, що всі 23 члени екіпажу залишаться на кораблі, поки слідство не закінчиться.

Влада США дозволила розгортання військ у Саудівській Аравії

Британія попередила про "серйозні наслідки", якщо ситуація з Stena Impero не буде врегульована швидко.

Президент США Дональд Трамп заявив, що розмовлятиме з Британією про захоплення, що призвело до підвищення цін на нафту вище 62 доларів за барель.

Протистояння у Перській затоці набуло військового виміру в останні тижні: Вашингтон звинуватив Іран у нападі на японський та норвезький нафтові танкери, а Іран збив американський дрон.

Після цього Гібралтар затримав іранський супертанкер на запит Сполучених Штатів до Великої Британії.

У четверТрамп повідомив, що військовий корабель USS Boxer збив іранський безпілотник, який наблизився до нього і "проігнорував численні заклики до відступу", хоча в Тегерані це заперечили.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.