"Жорсткий" Brexit дасть поштовх ідеї об'єднаної Ірландії – прем'єр

П'ятниця, 26 липня 2019, 20:40

Якщо Велика Британія покине Європейський союз без угоди 31 жовтня, неминуче активізуються розмови про можливе об'єднання Ірландії та Північної Ірландії, яка є частиною Сполученого Королівства.

Про це заявив прем’єр-міністр Ірландії Лео Варадкар в п'ятницю, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на агентство Reuters.

Ірландії доведеться побудувати прикордонні інспекційні пости в разі "жорсткого" Brexit

Варадкар запевнив, що уряд Ірландії не має наміру почати публічно планувати об'єднання двох Ірландій, оскільки пробританські юніоністи в Північній Ірландії вважатимуть це провокацією. Проте, за його словами, в разі "жорсткого" Brexit ці питання неодмінно виникнуть.

"Якщо Велика Британія виведе Північну Ірландію з Європейського союзу всупереч волі більшості жителів Північної Ірландії, позбавить їх європейського громадянства і підірве Страсноп'ятничну угоду — такі питання виникатимуть, подобається нам це чи ні", - сказав Варадкар на конференції у п’ятницю.

"Ми повинні бути готові до цього", - додав ірландський прем’єр-міністр.

Уряд Ірландії оприлюднив план дій на випадок "жорсткого" Brexit

Понад 3600 осіб загинули упродовж трьох десятиліть насильства між ірландськими націоналістами, які прагнуть об'єднаної Ірландії, британськими силами безпеки та пробританськими юніоністами (прихильниками єдності Північної Ірландії з Британією).

Страсноп’ятницька (Белфастська) угода 1998 року, яка поклала край насильству, передбачає проведення референдумів по обидва боки кордону для об'єднання острова, якщо Лондон і Дублін побачать громадську підтримку цього питання.

Британський уряд вважає, що зараз достатнього громадського запиту для проведення референдумів немає.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.