Юнкер розкритикував лідерів ЄС за вибір його наступниці

П'ятниця, 5 липня 2019, 12:53

Президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер розкритикував спосіб,  у який лідери Європейського Союзу обирали його наступницю та інших кандидатів на ключові посади блоку.

Як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на AP, Юнкер заявив у п'ятницю у Гельсінкі, що "процес був не дуже прозорий".

Після тривалих і напружених переговорів лідери ЄС висунули міністра оборони Німеччини Урсулу фон дер Ляєн у кандидати на пост глави Єврокомісії.

Туск закликав Європарламент підтримати кандидатку у президенти Єврокомісії

Вони відмовилися від системи Spitzenkandidaten, за якою посаду глави комісії мав отримати провідний кандидат партії, що здобула найбільшу підтримку на виборах до Європарламенту. Ним був Манфред Вебер, висуванець від Європейської народної партії.

Саме за такою системою був обраний Юнкер у 2014 році. Депутати Європарламенту кажуть, що процедура Spitzenkandidaten додає посаді глави комісії більшої легітимності.

Кандидатура нової президентки Єврокомісії спричинила суперечки в коаліції Меркель

"У мене завжди було враження, що я ввійду в історію, але не в такий спосіб. Тому що я дуже унікальний. Я був першим і останнім "провідним кандидатом", - сказав Юнкер.

Кандидатуру фон дер Ляєн повинен схвалити Європейський парламент, однак наразі немає певності, що він це зробить.

Читайте також: "Хто керуватиме Євросоюзом наступні 5 років та що вони думають про Україну".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.