США відреагували на посилення ядерної програми Ірану

Понеділок, 8 липня 2019, 08:35

Сполучені Штати заявили, що Іран отримає більше санкцій за розширення своєї ядерної програми за межі ядерної ​​угоди 2015 року, яку Вашингтон більше не підтримує. 

Про це повідомляє "Європейська правда".

7 липня Іран заявив, що почне збагачувати уран вище концентрації 3,67%, і попередив, що продовжуватиме скорочувати свої зобов'язання щодо угоди кожні 60 днів, якщо інші країни, що підписали її - Китай, Франція, Німеччина, Росія та Велика Британія - не захистять Тегеран від санкцій США.

"Останнє розширення ядерної програми Ірану призведе до подальшої ізоляції і санкцій", - зазначив держсекретар США Майк Помпео.

"Країни повинні відновити давній стандарт відсутності збагачення для ядерної програми Ірану. Іранський режим, озброєний ядерною зброєю, буде нести ще більшу небезпеку для світу", - вважає Помпео. 

Глава МЗС Люксембургу: ескалація між США та Іраном може призвести до гігантської хвилі біженців

За останні два місяці Вашингтон різко посилив санкції проти Тегерану з метою взагалі зупинити його експорт нафти. Протистояння набуло військового виміру в останні тижні: Вашингтон звинувачує Іран у нападі на танкери в Перській затоці, а Іран збив американський дрон. 

Міністр закордонних справ Ірану Джавад Заріф повідомив, що рішення Тегерана збільшити збагачення урану - це пряма відповідь на те, що він назвав американським "економічним тероризмом".

Франція, Німеччина та Велика Британія нині запускають в дію платіжну систему, яка дозволить проводити фінансові операції із Іраном в обхід санкцій США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.