Естонія відповіла на заяву прем'єра Латвії про "акцизну війну"

Вівторок, 9 липня 2019, 10:45

Уряд Естонської Республіки не укладав з Латвією жодних угод, що стосуються акцизів на алкоголь.

Про це заявив прем'єр-міністр, голова Центристської партії Юрі Ратас, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на ERR.

За його словами, уряд не мав угод з Латвією ні на тему загального підвищення або зниження акцизу на алкоголь, ні на предмет узгодження один з одним подібних дій.

Країни Балтії затвердили відключення ЛЕП від РФ і синхронізацію з ЄС

При цьому Юрі Ратас визнав, що між міністерствами фінансів Естонії і Латвії проводиться регулярне співробітництво на тему акцизної політики - сторони обмінюються відповідною інформацією.

Ратас також нагадав, що в кінці 2017 року колишній міністр охорони здоров'я і праці Євгеній Оссіновскій підписав меморандум, за яким Естонія, Латвія і Литва домовилися про спільні наміри з вироблення політики, спрямованої на зниження споживання алкоголю і тютюну та сприяння здоровому харчуванню.

Новий президент Латвії склав присягу

За словами Ратаса, цей меморандум не є міжнародною угодою і не зобов'язує уряди трьох країн інформувати один одного про зміни ставок акцизного податку на алкоголь.

Раніше прем'єр Латвії Крішьяніс Каріньш заявив, що Естонія порушила угоду з Латвією про акцизний податок на алкоголь і розпочала "війну", тому і його країні доведеться знизити акцизи.

За його словами, кілька років тому обидві держави уклали угоду про те, що Латвія буде підвищувати акцизний податок, щоб наблизитися до рівня Естонії.

У липні 2019 року Естонія знизила акциз на алкоголь на 25%.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.