Європол за участі України провів наймасштабнішу операцію проти спортивного допінгу

Вівторок, 9 липня 2019, 12:32

Європейське поліцейське відомство за участі, зокрема, українських правоохоронців провело масштабну операцію проти нелегального ринку спортивного допінгу.

Про це йдеться в повідомленні на сайті Європолу, передає "Європейська правда".

Операція Viribus, яку очолили італійські карабінери спільно з фінансовим підрозділом грецької поліції, стала найбільшою подією такого роду: правоохоронці ліквідували 17 організованих злочинних груп з незаконного продажу контрафактних лікарських препаратів та допінгових матеріалів.

У Європолі спрогнозували новий скандал з відмиванням російських грошей у ЄС

Ціллю операції стали виробники та розповсюджувачі контрафактних анаболіків, тобто речовин, що прискорюють утворення і оновлення структурних частин клітин, тканин і м'язових структур.

Загалом конфіскували 3,8 млн незаконних допінгових засобів, припинили роботу 9 підпільних лабораторій, заарештували 234 підозрюваних, відкрили 839 судових справ. Також вдалося отримати інформацію щодо виробництва, комерційного розповсюдження або використання допінгових засобів, пов'язану із майже 1 тис. осіб.

Затримання та обшуки проводилися в 23 країнах Євросоюзу і ще 10 країнах за межами ЄС, зокрема у Німеччині, Україні, Молдові, Латвії, Литві, Франції, Великій Британії, Колумбії та США.

Європол: мафія більше загрожує безпеці ЄС, ніж тероризм або міграція

Міжнародна організація кримінальної поліції (Інтерпол), Об'єднаний дослідницький центр та Всесвітнє антидопінгове агентство долучилися до операції.

"За останні 20 років світова торгівля анаболічними речовинами значно зросла. Вони збільшують ризик серцевих нападів і атеросклерозу, що впливають на репродуктивну систему, печінку і нирки, і підвищують ризик розвитку раку", - заявили в Європолі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.