Глава МЗС Естонії обурений планами провести салют у Москві в день звільнення Таллінна

Вівторок, 9 липня 2019, 16:56

Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу назвав провокаційним кроком повідомлення про проведення салюту в Москві 22 вересня.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на портал ERR.

Рейнсалу вважає, що в цей день відзначається 75-річчя повторної окупації Естонії, російська влада ж планує провести салют на честь 75-ї річниці звільнення Таллінна від німецько-фашистських загарбників.

Урмас Рейнсалу попросив міністерство у зв'язку з цим кроком РФ викликати на бесіду російського посла і висловити протест посольству Росії в Таллінні.

"Друга світова війна для Естонії - це окупація як нацистською Німеччиною, так і Радянським Союзом. В 1944 році після відходу німецьких військових в Таллінні вступив у на посади законний уряд Естонської республіки (мова про уряді Отто Тийфа, який існував з 18 по 22 вересня 1944 року - в період між відступом німецьких військ з Таллінна і входом в місто радянських солдатів – ред.). Відзначати повторну окупацію Таллінна салютом як у святковий день для нас неприйнятно", - заявив міністр.

Прем'єр Естонії розкритикував повернення Росії в ПАРЄ

За словами Рейнсалу, подібний крок Росії ще більш цинічний, оскільки цього року якраз відзначається 80-та річниця пакту Молотова-Ріббентропа (згідно секретного протоколу до цього пакту, Німеччина і СРСР розмежовували сфери інтересів у Східній Європі).

22 вересня в Естонії відзначається День опору або день уряду Отто Тийфа..

У Москві в 2019-2020 роках проведуть 17 салютів на честь визволення радянських міст-героїв і столиць європейських держав.

Вже пройшли салюти на честь визволення Одеси (10 квітня), Севастополя (10 травня) і Мінська (3 липня). В 2019-му пройдуть салюти на честь Вільнюса (13 липня), Бреста (28 липня), Каунаса (1 серпня), Кишинева (24 серпня), Бухареста (31 серпня), Таллінна (22 вересня), Риги (13 жовтня) і Белграда (20 жовтня).

У 2020 році відбудуться шість салютів - у річниці визволення Варшави (17 січня), Будапешта (13 лютого), Братислави (4 квітня), Відня (13 квітня), Праги (9 травня), а також в честь взяття штурмом Берліна (2 травня).

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: