ЄС висунув 65-річну болгарку Георгієву на пост директора МВФ

Субота, 3 серпня 2019, 10:21

Уряди Європейського cоюзу обрали болгарку Крісталіну Георгієву кандидатом блоку на очолення Міжнародного валютного фонду після понад 12-годинних переговорів у п'ятницю.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

65-річна керівниця Світового банку отримала підтримку більшості з 28 країн ЄС, перемігши кандидата від Нідерландів Єруна Дейсселблума після двох турів голосування та тривалих переговорів між країнами ЄС.

"Вітаємо Георгієву з обранням кандидатом від Європи на очолення МВФ. Зважаючи на зростання глобальної напруженості, необхідно обов'язково підтримувати МВФ як символ багатосторонності", - заявив голова клубу міністрів фінансів єврозони Маріо Сентено.

Георгієва - правоцентристський політик, яка виросла в Болгарії за комунізму. Кар'єра привела її до вершини Світового банку та Європейської комісії.

У ЄС нагадали, що для отримання 500 млн євро макрофіну Україна має співпрацювати з МВФ

Більшість країн ЄС підтримали Георгієву, навіть якщо її кандидатура призведе до зміни правил МВФ, які вимагають, щоб директор-розпорядник був молодшим 65 років при призначенні. 

Необхідність цих змін може послабити європейського кандидата, якщо достатньо велика кількість країн-членів МВФ виступатиме проти реформи. 

Однак європейський чиновник заявив, що підтримки країн-членів ЄС та Сполучених Штатів буде достатньо для перегляду правил у глобальному фонді, в якому історично переважав західний блок. Згідно з правилами МВФ, зміна підзаконного акта про усунення або зміну вікового обмеження потребує затвердження більшістю голосів ради.

Колишня голова МВФ, французка Крістін Лагард, подала у відставку в липні після того, як лідери ЄС обрали її на зміну Маріо Драгі президентом Європейського центрального банку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.