Іспанія отримала 127 тисяч заявок на громадянство від нащадків середньовічних євреїв

Вівторок, 1 жовтня 2019, 16:40

Сплив крайній термін для євреїв, що проживають за межами Іспанії, для клопотання про іспанське громадянство.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на BBC.

У 15 столітті католицькі монархи Іспанії, перемігши мусульманських маврів, змусили євреїв прийняти християнство або залишити країну.

У 2015 році Іспанія прийняла закон, що спокутує середньовічне вигнання євреїв-сефардів з країни. Термін подачі заявок сплив 30 вересня і всього 127 тисяч нащадків євреїв-вигнанців звернулися по іспанське громадянство. При цьому у вересні надійшло 67 тисяч заявок.

Євреї, що живуть в Мексиці, очолюють список, маючи близько 20 000 запитів, за ними йдуть євреї з Венесуели та Колумбії.

Євреїв Марселя закликали не носити кіпу після нападу підлітка

Заявники повинні були довести родинний зв'язок із середньовічною Іспанією - і в багатьох випадках це виявилося важко. Кандидати повинні були пройти тести на знання культури і конституції Іспанії, а також продемонструвати компетентність в іспанській мові або її іудео-іспанському варіанті.

Іспанські євреї дали Іберійському півострову єврейську назву "сефарад". Так що нащадки євреїв з Іспанії та Португалії досі називають себе сефардскими євреями.

Претенденти на іспанське громадянство мали право зберегти своє нинішнє громадянство, хоча в цілому Іспанія не допускає подвійного громадянства.

Євреї, які отримали іспанське громадянство за новим законом, не зобов'язані переїжджати до Іспанії. Церемонія натуралізації може бути проведена в іспанському консульстві в їх рідній країні.

Історики вважають, що в Іспанії було близько 200 000 євреїв до їх вигнання, яке послідувало за католицьким завоюванням Гранади в 1492 році. Євреї-сефарди селилися в основному в Північній Африці, на Балканах, в Туреччині і, пізніше, в Латинській Америці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: