США схвалили зняття збройного ембарго з Кіпру, Анкара попередила про ескалацію

Середа, 18 грудня 2019, 11:32

Конгрес США проголосував у вівторок за скасування збройного ембарго щодо Кіпру, а Туреччина попередила, що ця зміна багаторічної політики стане "небезпечною ескалацією" напруженості.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Al Jazeera.

Ембарго наклали 1987 року з метою запобігання нарощуванню зброї, яка могла перешкоджати дипломатичним зусиллям щодо об'єднання розділеного Кіпру. Острів розколовся за етнічною ознакою 1974 року після турецького вторгнення, що відбулося після перевороту, спрямованого на об'єднання з Грецією.

Американське рішення "не матиме жодного іншого результату, крім перешкоджання зусиллям щодо врегулювання на острові та створення небезпечної ескалації", - йдеться у заяві турецького міністерства закордонних справ.

Голова Пентагону відреагував на погрози Ердогана щодо баз НАТО

Крок США був затверджений як частина великого законопроєкту про витрати на оборону, який ухвалили обидві палати Конгресу США, а президент Дональд Трамп, як очікується, підпише його.

США погрожують Анкарі подальшими санкціями за купівлю зенітно-ракетних систем С-400 у Росії після вилучення Туреччини з програми винищувачів F-35 на початку цього року.

Російське міністерство закордонних справ заявляло, що зняття ембарго входить в "антиросійські плани" військового нарощування США на Кіпрі, щоб протистояти зростанню впливу Росії в регіоні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: