Глава МЗС Естонії: переговори про вступ в ЄС Албанії і Північної Македонії слід почати навесні

П'ятниця, 10 січня 2020, 15:05

Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу підкреслив необхідність рухатися далі в питанні розширення ЄС і почати переговори про включення в нього Північної Македонії та Албанії вже цієї весни.

Про це він сказав на зустрічі з комісаром ЄС з питань переговорів про розширення і політики добросусідства Олівером Варгеї, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на портал ERR.

Рейнсалу заявив, що Естонія підтримує базовану на суворій умовності політику розширення і готова зробити свій внесок у те, щоб ЄС міг підтримати в проведенні реформ країни, які очікують запрошення до переговорів про вступ.

"Важливо підтримувати якомога тісніший політичний контакт з державами Західних Балкан", - сказав Рейнсалу.

"Зближення регіону з ЄС також побічно є питанням нашої безпеки", – додав міністр. За словами Рейнсалу, необхідно докласти зусиль для відкриття переговорів про вступ напередодні саміту ЄС – Західні Балкани в Загребі цієї весни.

ЄС очікує на швидкий старт переговорів про вступ з Албанією і Північною Македонією

Албанія і Північна Македонія повинні були почати офіційні переговори про вступ до ЄС в минулому році. Президент Франції Еммануель Макрон заблокував старт переговорів в жовтні і заявив, що буде продовжувати робити це до тих пір, поки не буде реформовано процес прийому країн в блок.

Макрон виступив проти відкриття переговорів, незважаючи на попередження про те, що подальші затримки з приєднанням Північної Македонії та Албанії можуть підірвати стабільність Балканському регіоні. У відповідь на затримку лідер Північної Македонії пішов у відставку і призначив позачергові парламентські вибори на 12 квітня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.