Рада звернулась до президента і парламенту Італії у справі Марківа

П'ятниця, 17 січня 2020, 13:59

Верховна Рада просить президента і парламент Італії забезпечити прозорість, об’єктивність та неупередженість апеляційного провадження стосовно старшого сержанта Національної гвардії України Віталія Марківа.

Як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на пресслужбу парламенту, відповідну постанову ВР ухвалила у п’ятницю, 17 січня.

У постанові йдеться, що Верховна Рада з розчаруванням сприйняла рішення суду міста Павія, згідно з яким українського нацгвардійця Марківа було засуджено до 24 років ув’язнення за звинуваченням у причетності до вбивства італійського журналіста Андреа Роккеллі.

Марків – не виняток: як Італія переглядає справи невинно засуджених

Рада вважає, що справа Марківа продемонструвала очевидні порушення принципів верховенства права, і звертає увагу на те, що процес проходив у глибоко антиукраїнській атмосфері.

Парламентарі підкреслюють: докази сторони обвинувачення базувалися на чутках та упередженнях, суд відхилив запит на проведення огляду місця події на горі Карачун, а ймовірну причетність російської та проросійської сторони, присутніх там під час трагедії, не розслідували.

Депутати наголошують, що під час судового розгляду не було надано чітких однозначних доказів вини українських військових взагалі чи Віталія Марківа зокрема.

"Верховна Рада України вважає рішення суду міста Павія від 12.07.2019 стосовно громадянина України Віталія Марківа таким, що наносить шкоду суверенним правам держави Україна", - йдеться в постанові.

Депутати просять президента та парламент Італії у рамках своїх повноважень забезпечити прозорість, об’єктивність та неупередженість апеляційного провадження стосовно Віталія Марківа.

Очікується, що розгляд апеляційної скарги у справі Марківа відбудеться у травні-червні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.