Австрія блокує відновлення морської місії ЄС у Середземному морі

Понеділок, 17 лютого 2020, 13:58

Плани ЄС відновити морське патрулювання в Середземному морі зіткнулися з проблемами у понеділок, коли міністри закордонних справ намагалися переконати Австрію зняти свої заперечення.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Високий представник ЄС Жозеп Боррель висловив сумнів, що на зустрічі міністрів закордонних справ у понеділок буде прийнято рішення про відновлення військової місії ЄС, яка припинила розгортання кораблів у березні минулого року після того, як Італія заявила, що більше не прийматиме мігрантів, врятованих у морі.

"Я не думаю, що сьогодні ми зможемо (прийти до остаточного рішення)", - сказав Боррель.

При цьому Італія готова відновити морське патрулювання, але, за даними дипломатів, тепер відновлення місії блокує Австрія, виходячи зі своєї позиції, що люди, врятовані у відкритому морі, не повинні бути доставлені в Європу.

Війна під боком у Європи: чого чекати від конфлікту в Лівії

Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас закликав ЄС домовитися про місію, через день після того, як високопоставлений представник ООН попередив, що ембарго на постачання зброї, спрямоване на стримування бойових дій в Лівії, безглузде, тому що його нікому забезпечити.

"Мова йде про безпеку Європи, - сказав Маас.

У неділю Боррель розкритикував Відень, заявивши, що неприпустимо, щоб країна, яка не має військово-морського флоту, могла загальмувати морську місію ЄС.

Відень досі відкидав компромісне рішення ЄС відновити роботу поетапно, починаючи з повітряного спостереження над морем, потім переходячи на весь повітряний простір Лівії і потім на заключному етапі використовуючи всі наявні у ЄС засоби в повітрі, на суші і на морі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.