Посол Франції: не можна ставити Росію в кут, наче учня в школі

Вівторок, 4 лютого 2020, 09:10

Франція підтримує діалог з Росією, оскільки утримування РФ "в ізоляції" не давали результатів.

Як повідомляє "Європейська правда", про це в інтерв’ю "Громадському" заявив посол Франції в Україні Етьєн де Понсен.

Пояснюючи, чому президент Макрон вирішив відновити контакти з Росією, посол сказав, що попередня стратегія не давала результатів.

Макрон: Франція - ні проросійська, ні антиросійська, а просто проєвропейська

"Ситуація, в якій ми не розмовляли з росіянами, в якій ми піддавали їх ізоляції чи тримали від них дистанцію — це все не було доброю тактикою та стратегією. Головним чином тому, що не давало хороших результатів. Роками не збирався "нормандський саміт", не було жодного прогресу", - зауважив дипломат.

За його словами, первинним прагненням президента Макрона було те, що потрібно спробувати відновити довіру і  почати діалог з Владіміром Путіним, але при цьому з чітким дотриманням умов.

"Наша позиція абсолютно не змінилася ані стосовно територіальної цілісності України, ані стосовно санкцій проти Росії, які регулярно подовжувалися, в тому числі й зовсім недавно на рівні ЄС. Тобто, діалог — так, але діалог вимогливий", - сказав він.

Макрон у Польщі обговорить роботу "нормандського формату"

За його словами, результатами нової стратегії нині є повернення до "нормандського формату".

"Це напряму пов’язано з тим, що ми працювали над відновленням довіри між Путіним та Зеленським. Росія є великим партнером, в неї є військова сила, а також економічні потужності, у нас є економічні інтереси в Росії, як і в України. Тому ставити Росію в кут, наче учня в шкільному класі, не має сенсу. Потрібно з ними вести діалог", - зауважив дипломат.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.