Німеччина: після скандалу з ультраправими в Тюрингії обрали нового прем’єра

Середа, 4 березня 2020, 18:24

Депутати парламенту федеральної землі Тюрингії після грандіозного скандалу з ультраправими обрали представника Лівої партії Бодо Рамелова прем'єр-міністром.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Deutsche Welle.

Обрання Рамелова відбулося з третьої спроби, адже у двох попередніх турах йому не вдалося отримати абсолютної більшості голосів депутатів.

Підтримка партії Меркель обвалилася в Тюрингії після скандалу з ультраправими

Для обрання у третьому турі йому достатньо було підтримки простої більшості членів ландтагу, що й відбулося. 

Його обрання уможливила домовленість між Лівою партією, СДПН та партією "Союз 90/Зелені", досягнута 21 лютого.

Фракція Християнсько-демократичної партії канцлерки Ангели Меркель оголосила перед засіданням, що утримається під час голосування.

Нагадаємо, 5 лютого за три з половиною місяці після земельних виборів головою уряду Тюрингії став Томас Кеммеріх з Вільної демократичної партії (ВДП). Утім, обрали його за підтримки правопопулістської "Альтернативи для Німеччини", що викликало політичний скандал. Кеммеріх одразу після обрання подав у відставку.

Меркель про скандал з прем'єром Тюрингії: результат необхідно скасувати

Скандал призвів до кризи у керівній партії Християнсько-демократичний союз. Її лідерка  Аннегрет Крамп-Карренбауер заявила, що не має наміру висувати свою кандидатуру на пост канцлера на наступних парламентських виборах в 2021 році, і що після запуску процесу вибору кандидатів на посаду канцлера від консерваторів піде з поста лідера ХДС.

ХДС у Тюрингії проігнорувала її вказівки не підтримувати ультраправих в голосуванні щодо обрання регіонального прем'єра.

Читайте також: Новий виклик для Меркель: чому партія канцлера втратила лідера та репутацію

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.