Євросоюз буде "всіма заходами" захищати кордони від біженців

Четвер, 5 березня 2020, 08:43

Держави-члени ЄС оголосили про готовність ефективно захищати зовнішні кордони ЄС та заявили про неприпустимість використання Туреччиною біженців для досягнення своїх політичних цілей.

Як повідомляє "Європейська правда", таку заяву 4 березня було оприлюднено за підсумками позачергового засідання в Брюсселі глав МВС 27 країн блоку і міністрів внутрішніх справ держав, що входять до Шенгенської зони.

"Хоча Рада визнає збільшення міграційного тягаря і ризики, з якими Туреччина стикається на своїй території, і значні зусилля, які вона доклала для розміщення 3,7 мільйона мігрантів і біженців, вона рішуче відкидає використання Туреччиною міграційного тиску в політичних цілях. Така ситуація на зовнішніх кордонах ЄС є неприйнятною", - заявили міністри.

Грецькі фермери на тракторах приїхали до кордону стримувати біженців

Вони зазначили, що ЄС очікує від Туреччини повного виконання положень спільної заяви 2016 року щодо стримування мігрантів від перетину кордонів блоку.

"Ця заява (міграційна домовленість з Туреччиною – ЄП) дає відчутні результати, в тому числі шляхом підтримки значних зусиль Туреччини з прийому мігрантів і біженців. І ЄС, і Туреччина виграють від продовження цієї співпраці і прихильності", - заявили міністри.

Вони підкреслили, що ЄС готовий рішуче захищати свої зовнішні кордони "всіма необхідними заходами".

"ЄС та його держави-члени, як і раніше, повні рішучості ефективно захищати зовнішні кордони ЄС. Незаконні перетини не припустимі. У зв'язку з цим ЄС і його держави-члени вживатимуть всіх необхідних заходів відповідно до законодавства ЄС та міжнародного законодавства. Не можна заохочувати мігрантів наражати на небезпеку їхнє життя у спробах незаконно перетнути кордон на суші чи на морі", - сказано в заяві.

Берлін попередив біженців про "закритий шлях" до ЄС

Президент Туреччини вже давно заявляв, що ЄС не виконує своїх зобов’язань за підписаною у 2016 році угодою, за якою Туреччина пообіцяла утримувати сирійських біженців на своїй території в обмін на фінансову допомогу в кілька мільярдів євро. Брюссель відкидає претензії та каже, що виплачує ці кошти.

У Туреччині вже кілька років поспіль перебувають близько 3,7 мільйона біженців з охопленої війною Сирії. Частина з них живе у тимчасових таборах поблизу сирійського кордону, частина – роз’їхалася територією країни. 

Після загострення конфлікту в сирійській провінції Ідліб і загибелі десятків турецьких військових Туреччина оголосила про відкриття своїх кордонів до ЄС і тисячі біженців відновили спроби незаконно потрапити до Греції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: