Родичі іспанського диктатора Франко оскаржили в ЄСПЛ його ексгумацію

Четвер, 5 березня 2020, 15:57

Нащадки іспанського диктатора Франсіско Франко подали апеляцію до Європейського суду з прав людини проти ексгумації його останків з грандіозного мавзолею під Мадридом минулого року.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на AP.

За словами адвокатів, що представляють онуків Франко, його сім'я вважає, що уряд фактично "експропріював" останки диктатора, провівши ексгумацію в жовтні минулого року, оскільки тепер їм потрібен дозвіл відвідати його нове місце поховання.

Вони заявили, що це рішення засноване на законі, який суперечить Європейській конвенції про права людини і являє собою порушення прав родини.

Відповідно до іспанського закону про історичну пам'ять 2007 року, уряд соціалістів ексгумував останки Франко з мавзолею в Долині полеглих і перепоховав їх у невеликому сімейному склепі на північ від столиці. Франко був похований у мавзолеї незабаром після своєї смерті в 1975 році.

В Іспанії ексгумували останки диктатора Франко

Уряд стверджував, що в сучасній демократичній державі не може бути гігантської святині, що звеличує диктатора.

Влада пояснила, що рішення про ексгумацію було жестом стосовно сотень тисяч людей, загиблих у Громадянській війні в Іспанії 1936-1939 років, яку виграли війська Франко, і до тих, хто постраждав від переслідувань під час його подальшого майже чотиридесятирічного режиму.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.