Єврокомісія схвалила надання Україні 1,2 млрд євро позики для подолання коронакризи

Середа, 22 квітня 2020, 13:24

ЄС надасть країнам-сусідам 3 млрд євро для боротьби з коронавірусом, з яких Україна матиме право отримати позики на суму 1,2 млрд євро.

Як пише "Європейська правда", таке рішення Єврокомісія ухвалила в середу.

Європейська комісія оголосила про надання макрофінансової допомоги для боротьби з пандемією коронавірусу 10 країнам. Із загальної суми у 3 млрд євро найбільше коштів отримає Україна - 1,2 млрд євро.  На другому місці за обсягом - Туніс (600 млн), третя - Боснія та Герцоговина (250 млн). 

Рішення про надання макрофінансової допомоги не є остаточним, за правилами ЄС воно потребує схвалення Європарламентом та Радою ЄС, а в Україні воно потребуватиме схвалення Верховною радою. Єврокомісар з питань економіки Паоло Джентілоні  закликав ЄП та Раду ЄС "якнайшвидше схвалити цей важливий пакет (угод про макрофінансову допомогу)", повідомили в пресслужбі ЄК.

Важливо зазначити, що макрофінансова допомога не є безповоротною, а надається у формі кредитів за низькою відсотковою ставкою.  

Втім, кредити у рамках МФД є довгостроковими та надаються під низький плаваючий відсоток - Євросоюз позичає ці кошти на міжнародних ринках і передає кошти у розпорядження держав-партнерів. Тривалість даної позики, а також те, чи буде вона розбита на кілька траншів, наразі не уточнюється. Метою макрофінансової допомоги є подолання дефіциту бюджету, тому держави-реципієнти мають право витрачати кошти на свій розсуд, фінансуючи звичні бюджетні витрати. 

Обов'язковою умовою надання позики є відновлення співпраці України із МВФ

Як відомо, ключовою вимогою для початку фінансування є ухвалення змін у законодавство, яке унеможливить повернення Приватбанку колишнім власникам. Раніше посол ЄС назвав "антиколомойський" закон лакмусовим папірцем для України.

Володимир Зеленський привітав рішення Єврокомісії.

"Це безпрецедентна за обсягом макрофінансова допомога. Рішення ЄС – це не лише вияв солідарності у важкі часи. Це свідчення, що Україна не помилилася, зробивши європейський вибір. Адже справжні друзі пізнаються в біді", – зазначив президент.

У пресрелізі на сайті Офісу президента зазначається, що кошти ЄС допоможуть гарантувати макроекономічну стабільність України та дозволять державі звільнити додаткові ресурси для захисту громадян та пом’якшення наслідків пандемії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.