У Боснії "коронавірусне" обмеження пересування визнали неконституційним

Четвер, 23 квітня 2020, 08:01

Конституційний суд Боснії визнав обмеження пересування молоді у віці до 18 років і осіб старших за 65 років неконституційним і таким, що порушує права людини.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на N1.

Своє рішення суд озвучив у середу після того, як кілька осіб оскаржили карантинні заходи, які в березні ввела влада Боснії і Герцеговини для боротьби з пандемією коронавірусу. Громадяни наполягали на порушенні своїх прав людини. 

У Сараєво група зачинених на обсервацію громадян оголосила голодування

"Конституційний суд встановив, що оспорювані постанови Головного управління цивільного захисту Боснії і Герцеговини, що забороняють пересування особам у віці до 18 років і старшим за 65 років в Боснії та Герцеговині, порушили право на свободу пересування, гарантоване Конституцією Боснії і Герцеговини, а також їхні права людини, гарантовані Європейською конвенцією з прав людини", - заявив суд.

Зокрема, суд визнав, що запроваджені обмеження не були чітко обмежені в часі, і не було підтверджене зобов'язання їхнього регулярного перегляду.

Суд зобов'язав уряд Боснії і Герцеговини і Головне управління цивільного захисту вжити заходи відповідно до свого рішення протягом п'яти днів після його отримання, аби вони відповідали Конституції і Європейській конвенції з прав людини.

Нові заходи, введені на заміну чинним обмеженням, мають бути спрямовані на зниження прямих соціальних контактів, йдеться в заяві суду.

Начальник Управління цивільного захисту Фахрудін Солак заявив, що орган буде поважати постанову суду, рішення якого є остаточними і обов'язковими.

У Боснії зареєстровано 1368 випадків захворювання на коронавірус і 53 випадки смерті.

Читайте також: Довго, повільно та не всюди: як та коли Європа планує виходити з карантину.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.