Глава наукового агентства ЄС розкритикував реакцію блоку на коронавірус і подав у відставку

Середа, 8 квітня 2020, 10:06

Президент Європейської дослідницької ради, провідного агентства з фінансування науки в ЄС, подав у відставку і розкритикував реакцію блоку на коронавірусну кризу.

Про це повідомляє "Європейська правда" із посиланням на Politico.

Мауро Феррарі, італійсько-американський вчений, який очолював агентство з січня, заявив, що пішов у відставку після суперечки щодо підходу ЄС до кризи, заявивши, що "втратив віру в систему".

Феррарі послався на "внутрішньополітичну грозу" з участю найвищих рівнів Європейської комісії. "Я був дуже розчарований європейською реакцією на Covid-19", - сказав Феррарі.

Міністри ЄС всю ніч обговорювали порятунок економіки: про "коронаоблігації" не домовилися

Окрім неспроможності фінансувати вчених для подолання кризи, Феррарі відзначив "повну відсутність координації політики в галузі охорони здоров'я між країнами-членами, постійну протидію згуртованим ініціативам фінансової підтримки, всебічне одностороннє закриття кордонів та граничну шкалу синергетичних наукових ініціатив" від ЄС.

Прессекретар Єврокомісії підтвердив відставку. Щорічний бюджет наукової ради складав понад 2 мільярди євро в 2019 році, вона розподіляє гроші з бюджету ЄС, щоб відомі вчені продовжували свої дослідження.

Феррарі стверджував, що ця відданість підтримувати власні ідеї вчених - не маючи інструкцій щодо того, на що слід витратити гроші, ані оцінки потенційного впливу - згубно позначилася на наданні агенцією допомоги у боротьбі з коронавірусом.

Він сказав, що його пропозиція про те, щоб рада створила спеціальну програму, спрямовану на боротьбу з коронавірусом "була одностайно відхилена керівним органом ЄДР".

Епідемія в Італії йде на спад: знову знизилася кількість заражень і загиблих

"Я вважав, що в такий час найкращі вчені світу повинні мати ресурси та можливості для боротьби з пандемією, нові препарати, нові вакцини, нові діагностичні інструменти, нові поведінкові динамічні підходи, засновані на науці, щоб замінити часто імпровізовані інтуїції політичних лідерів", - сказав він.

Феррарі також заявив, що він був в особистому контакті з президентом Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн і презентував свої ідеї на її запрошення. Але це, за його словами, "створило внутрішньополітичну грозу".

"У часи надзвичайних ситуацій люди та установи повертаються до своєї глибинної природи і розкривають свій справжній характер. Боюся, що я достатньо побачив як в управлінні наукою, так і в політичних операціях Європейського Союзу", - заявив він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.