Країни ЄС хочуть ввести акциз на електронні сигарети, а не тільки на традиційні

Вівторок, 26 травня 2020, 14:01

Держави-члени ЄС попросять Європейську комісію включити нові тютюнові вироби, електронні сигарети і тютюнові вироби з нагріванням до Директиви ЄС щодо акцизного тютюну, тобто вони будуть обкладатися податком так само, як традиційні тютюнові вироби.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

"Вкрай необхідно оновити нормативну базу ЄС, щоб вирішувати поточні і майбутні проблеми, пов'язані з функціонуванням внутрішнього ринку, шляхом узгодження визначень і податкового режиму для нових продуктів (таких як рідини для електронних сигарет і тютюнові вироби із нагріванням), включаючи продукти, що містять або не містять нікотин, які замінюють тютюн, щоб уникнути правової невизначеності і відмінностей в регулюванні в ЄС", - йдеться в проєкті висновків Ради ЄС.

Очікується, що висновки Ради будуть схвалені 27 травня на засіданні Комітету постійних представників (COREPER II).

Втім, яким може бути розмір акцизу, невідомо.

Хоча нові тютюнові вироби регулюються відповідно до Директиви про тютюнові вироби, в якій основна увага приділяється аспекту здоров'я, в даний час не існує загальноєвропейської системи акцизів, як у випадку традиційних тютюнових виробів.

Ситуація на єдиному ринку ЄС досить фрагментована, оскільки деякі країни-члени обкладають податком рідини для електронних сигарет і інші подібні продукти за різними ставками, в той час як інші взагалі не обкладають їх податком.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.