Стефанішина розповіла, що уряд хоче змінити в Угоді про асоціацію з ЄС

відео
Понеділок, 15 червня 2020, 13:25

Уряд України  на саміті Україна-ЄС в жовтні планує підняти питання оновлення Угоди про асоціацію.

Про це в інтерв’ю "Європейській правді" розповіла віцепрем’єр-міністр з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина. 

"Я вважаю, що цьогорічний саміт має бути дуже предметним. На ньому має йтися про оновлення УА. Ми маємо рухатися в напрямку повної лібералізації по всіх чотирьох свободах", - сказала Стефанішина. 

Угода про асоціацію буде змінена. Навіщо? Розповідає Ольга Стефанішина

Опубліковано Європейська правда Понеділок, 15 червня 2020 р.

За її словами, Україна з 2009-2010 років, коли були закриті переговори щодо більшої частини статей УА, зробила достатньо домашньої роботи, щоб говорити про повну лібералізацію в напрямку чотирьох свобод  - вільного переміщення товарів, послуг, робочої сили і капіталу. 

Уряд, зокрема, вважає за необхідне оновлення всіх додатків та торгової частини Угоди. 

"Ставки також будуть предметом переговорів, але, звичайно, не йдеться про обнулення всіх ставок – ми ще не є країною Євросоюзу", - сказала Стефанішина. 

Крім того, уряд розглядає для України так званий "норвезький трек", коли в Угоді про асоціацію може бути закріплено, що її метою є повна лібералізація всіх "чотирьох свобод", навіть якщо після оновлення в Угоді ще не буде достатньо механізмів для цього. 

"Але ж Угода може оновлюватись і потім – скільки буде необхідно", - підкреслила віцепрем’єрка. 

За її словами, 80% Угоди можна оновлювати рішенням двосторонніх органів Україна-ЄС. Але політичний зміст – це вже предмет діалогу не лише з Євросоюзом, а й з усіма державами-членами, тож про оновлення політичної частини Україна "говоритиме в найостаннішу чергу".

Читайте детальніше: Перспектива членства в ЄС? Підемо "норвезьким треком": перше інтерв'ю віцепрем'єрки Стефанішиної

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.