Польща підтримає міста, яким ЄС не дав кошти через недружнє ставлення до ЛГБТ

Вівторок, 18 серпня 2020, 18:15

Мін’юст Польщі оголосив, що держава надасть фінансову підтримку містам, чиї заявки були відхилені Єврокомісією у зв’язку з тим, що раніше ці міста приймали недружні до ЛГБТ резолюції. 

Як пише "Європейська правда" з посиланням на Onet, про це оголосив міністр юстиції Збігнєв Зьобро. 

"Ми підтримаємо громаду, яка займає позицію на підтримку прав сім’ї, на противагу ідеології ЛГБТ+ та гендеру, яку просуває Єврокомісія, яка суперечить польській культурі, традиціям та польському законодавству. Водночас, ми підтримаємо справи, важливі для мешканців громади", - заявив Збігнєв Зьобро.

Від танців до поліцейського насильства: що викликало нові масові протести у Польщі

Тухув, одне з міст, чиї заявки відхилили, отримає 250 тисяч злотих. Їх планують витратити на потреби місцевих пожежних бригад. Через проєкт Єврокомісії місто могло би отримати близько 80 тисяч злотих. 

"Я звернуся до прем’єра Моравєцького з пропозицією створити постійний механізм підтримки для громад, які, як випливає з заяв єврокомісарки Даллі, зазнаватимуть тиску через свою дружню до сім’ї політику. Такі громади повинні знати, що польська держава - на їхньому боці", - додав міністр юстиції.

Кошти, які передали Тухуву, виділені з Фонду справдливості. Як пише Onet, в теорії вони мають виділятися на допомогу людям, які стали жертвами злочинів, але в останні роки нерідко виділялися на інші цілі, зокрема, на користь організацій, близьких до церкви. 

Нагадаємо, скандал довкола відхилення заявок від польських міст стався у липні. Мова йде про фінансування у рамках проєкту "Партнерство міст", загальний бюджет якого складає понад 2,3 млн євро.

У Польщі затримали активіста, який розвісив на Мін'юсті прапори ЛГБТ замість державних

Єврокомісар з питань рівності Хелена Даллі оголосила, що Єврокомісія відхилила 6 заявок від польських міст, які раніше приймали резолюції про "зони, вільні від ЛГБТ" чи "права сім’ї" та пояснила рішення тим, що країни-члени і їхні органи влади повинні поважати фундаментальні європейські цінності і права.

Міністр юстиції Збігнев Зьобро гостро відреагував на рішення, назвавши його "безпідставним і незаконним", та закликав прем’єра Матеуша Моравецького "вжити рішучих дій" у зв’язку з цим. 

Відреагував і заступник міністра держактивів Януш Ковальський, також представник правлячої партії "Право і справедливість". Він запропонував оголосити "зоною, вільною від ЛГБТ" всю територію країни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: