У Бельгії - вирішальна спроба сформувати уряд, через місяць можливі нові вибори

Вівторок, 18 серпня 2020, 19:05

Король Бельгії обрав нового відповідального за формування уряду після чергового провалу перемовин.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Le Soir.

Король Філіп прийняв відставку попередніх перемовників - лідера фламандських націоналістів Барта Де Вевера і лідера соціалістів Поля Магнетта, які до кінця минулого тижня намагалися домовитися з більш дрібними партіями про формування нової адміністрації.

Новим уповноваженим у цій ролі стане Егбер Лахаер, лідер Відкритих фламандських лібералів і демократів. Перший його звіт перед монархом очікується 28 серпня. 

Після свого призначення Лахаер зазначив, що країна зараз проходить одну з найважчих криз з часів Другої світової війни.

"Нам потрібен сильний уряд, з широкою підтримкою та збалансованою політикою…У нас ще є кілька тижнів, щоб створити новий уряд. Ця місія буде виконуватися з усією відповідальністю, щоб забезпечити належну довіру між партіями", - заявив він.

Ця спроба сформувати уряд є десятою і, ймовірно, вирішальною. 

17 вересня очікується голосування за вотум недовіри чинному уряду на чолі з прем’єркою Софі Вільмес, який створювався як тимчасовий та не має підтримки більшості у парламенті.

Якщо до прийняття вотуму про недовіру не буде сформовано новий уряд, країні доведеться проводити позачергові парламентські вибори.

У Бельгії немає повністю функціонуючого уряду з грудня 2018 року, коли партія Де Вевера "Новий фламандський альянс" вийшла зі складу адміністрації, очолюваної Шарлем Мішелем, який зараз є президентом Європейської ради. Бельгійські політики намагаються сформувати уряд більшості більше року після загальних виборів в травні 2019 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.