Британія через 40 років після війни за Фолкленди заявила про їх розмінування

Вівторок, 10 листопада 2020, 13:58

МЗС Британії повідомило про те, що Фолклендські острови тепер повністю вільні від смертоносних мінних полів майже через 40 років після закінчення конфлікту, в ході якого були закладені тисячі вибухових пристроїв.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на заяву відомства.

"Фінансована Британією програма, розпочата в 2009 році, завершила свою небезпечну місію з розмінування островів в Південній Атлантиці на три роки раніше наміченого терміну" - заявили в МЗС Британії.

Як зазначається, вилучення мін, встановлених під час конфлікту 1982 року з Аргентиною, означає, що Британія виконала свої зобов'язання, встановлені Конвенцією про заборону протипіхотних мін.

Жителі островів відзначать цей момент вибухом останньої міни і знесенням парканів, які, нарешті, відкриють їм доступ до пляжів..

"Це величезне досягнення для островів, і ми повинні віддати належне блискучій команді саперів, які щодня піддають своє життя ризику, видаляючи і знищуючи наземні міни, щоб зробити Фолклендські острови безпечними" - сказала міністр Венді Мортон, відповідальна за Фолкленди.

Фолклендські острови будуть офіційно оголошені вільними від наземних мін 14 листопада на місцевому святі. Крім того, 17 листопада в будинку уряду Британії відбудуться офіційні урочистості, на яких саперам будуть вручені сертифікати, підписані міністром.

Фолклендська війна 1982 року — війна між Великою Британією і Аргентиною за контроль над Фолклендськими островами. Ні Аргентина, ні Велика Британія формально не оголошували одна одній війни; з погляду обох, воєнні дії виглядали відновленням контролю над своєю законною територією. Війна завершилася рішучою перемогою Великої Британії, яка контролює острови понині.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.