Швейцарія відновлює переговори з ЄС щодо нового договору після дворічної перерви

Четвер, 12 листопада 2020, 12:51

Швейцарія відновлює переговори з Європейським Союзом щодо широкого двостороннього договору, в тому числі з таких питань, як захист прав трудящих і заробітна плата, які протягом двох років практично не обговорювалися.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

Швейцарський уряд визначив свою позицію для переговорів на засіданні 11 листопада. Офіційний представник уряду сказав, що Берн незабаром поділиться своєю позицією з Брюсселем, але не став коментувати, чи відправлений вже лист, і не повідомив ніяких подробиць.

У минулому уряд заявляв, що хотів би отримати роз'яснення з приводу державної допомоги, доступу громадян ЄС до швейцарських соціальних допомог та односторонніх швейцарських правил, спрямованих на захист високих заробітних плат від конкуренції з боку іноземних робітників, які перебувають на тимчасовій роботі.

Договір формалізує зв'язки, зосереджені в п'яти областях - вільне пересування людей, цивільна авіація, наземний транспорт, взаємне визнання промислових стандартів і переробка сільськогосподарських товарів.

Договір залишався без обговорення через спроби швейцарських євроскептиків обмежити імміграцію з ЄС. Зрештою цю ідею виборці відкинули на вересневому референдумі.

Критики заявляють, що новий договір шкодить суверенітету Швейцарії, тому уряд намагається поліпшити умови. Ймовірно, для затвердження договору також необхідно буде проводити референдум.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.