Європарламент затвердив основну частину пакета порятунку економіки блоку на €700 млрд

Середа, 10 лютого 2021, 14:30

Європарламент затвердив фінансовий інструмент на 672,5 млрд євро - найбільший блок пакета для відновлення економіки країн ЄС після наслідків пандемії коронавірусу.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на DPA та повідомлення пресслужби Європарламенту. 

"За" проголосували 582 парламентарі, проти - 40, 69 - утрималися. Наступний крок - формальне затвердження у Раді ЄС, після чого інструмент буде опублікований та набуде чинності. 

Так званий "Інструмент для відновлення та стійкості" (Recovery and Resilience Facility) є частиною загального пакету "Наступне покоління ЄС" (Next Generation EU) на суму 750 млрд євро. 

Він передбачає гроші у вигляді грантів та позик для подолання наслідків пандемії, з акцентом на інноваційні сфери, пов’язані з "озелененням" економіки, цифровою трансформацією, підтримкою єдності економіки та конкуренції, підготовкою до можливих криз та підтримкою молоді.

У кожному плані, що претендує на фінансування, 37% бюджету мають бути пов’язані з кліматичними цілями, і щонайменш 20% - з цифровізацією. 

Передумовою для отримання коштів є дотримання принципів верховенства права та фундаментальних цінностей Євросоюзу (нагадаємо, через це Польща та Угорщина ледве не заблокували ухвалення бюджету ЄС).  

За моніторинг застосування інструменту відповідатиме Єврокомісія. 

Сварка за 209 мільярдів: чому коронавірусна допомога ЄС поглибила кризу влади в Італії

Гранти складають 300 млрд євро від загальної суми. Для отримання цих грошей країни-члени повинні будуть подати свої плани до 30 квітня, після чого їх має затвердити Єврокомісія та інші члени ЄС.

На цей час свої плани повністю або частково подали майже всі члени ЄС, крім трьох країн, але низка цих документів потребують доопрацювання.

План відновлення економіки блоку буде "заднім числом" покривати заходи, що здійснювалися від лютого 2020 року та майбутні заходи до серпня 2026 року. 

Читайте також: Свято європейської єдності: як ЄС узгодив план порятунку своєї економіки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: