Лондон звинуватив ЄС у брехні в суперечці з приводу експорту вакцин

Середа, 10 березня 2021, 09:39

Нова суперечка між Великою Британією та ЄС розгорілася після того, як глава Європейської ради Шарль Мішель заявив про те, що Лондон нібито ввів заборону на експорт вакцин проти COVID-19.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Sky News.

Міністр закордонних справ Британії Домінік Рааб написав голові Європейської ради Шарлю Мішелю щодо висловлювань, зроблених ним у вівторок. Також в МЗС Британії в рамках суперечки викликали високопоставленого дипломата ЄС.

Раніше Шарль Мішель заявив, що шокований звинуваченнями у "вакцинному націоналізмі", висунутими проти ЄС.

"Велика Британія та США ввели категоричну заборону на експорт вакцин або компонентів вакцин, вироблених на їх території" – заявив він, визнавши, що ЄС "запровадив систему контролю експорту доз, вироблених в ЄС".

Але він наполягає, що мета"цього контролю полягала в тому, щоб "не дозволити компаніям, у яких ми робили замовлення та попередньо фінансували дози, експортувати їх в інші розвинені країни, коли вони не доставили нам те, що обіцяли".

"ЄС ніколи не припиняв експорт", - додав Мішель.

Представник уряду Британії швидко спростував твердження про введення заборони на експорт вакцин проти коронавірусу.

Рааб написав Мішелю, наголосивши, що "ми всі разом стикаємося з цією пандемією".

У листі йдеться, що "уряд Британії не блокував експорт жодної вакцини або компонентів вакцини проти COVID-19" і що "будь-які посилання на заборону експорту або будь-які обмеження на вакцини є абсолютно неправдивими".

У вівторок ввечері Мішель трохи відступив від своєї заяви про "відверту" заборону експорту, опублікувавши в Twitter: "Радий, якщо реакція Великої Британії призведе до більшої прозорості та збільшення експорту до ЄС та третіх країн".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.