Норвегія дозволила США будувати військові об'єкти за новим договором

П'ятниця, 16 квітня 2021, 15:22

Норвегія підписала переглянуту угоду зі Сполученими Штатами про те, як регулювати військову діяльність американців на своїй території.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Угода між двома союзниками по НАТО дозволить США побудувати об'єкти на трьох норвезьких аеродромах і одній військово-морській базі, але вони не будуть окремими базами США.

Угода, про яку домовився уряд меншості прем'єр-міністра Ерни Солберг, ще має бути ратифікована парламентом Норвегії для набуття чинності

"Угода регулює і полегшує присутність і проведення навчань США в Норвегії, тим самим сприяючи швидкому американському посиленню Норвегії в разі кризи або війни", - заявили в уряді.

Відносини між Норвегією і Росією, які мають спільний арктичний кордон, поступово поліпшувалися в епоху після холодної війни, але фактично припинилися, коли Москва анексувала Крим в 2014 році.

Це викликало напруженість на півночі через нарощування військового потенціалу по обидва боки кордону і більш частих військових маневрів, але обидві країни також прагнуть співпрацювати з таких питань, як поїздки через кордон і рибальство.

З моменту вступу в НАТО в якості члена-засновника в 1949 році Норвегія заявила, що не дозволить створювати іноземні бази в мирний час або накопичувати ядерну зброю, хоча західні війська можуть проводити навчання на її території.

Нагадаємо, Норвегія заблокувала продаж компанії з виробництва двигунів Bergen Engines, що належить Rolls-Royce, російському концерну "Трансмашхолдинг" з міркувань безпеки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.