КС Німеччини відхилив позов, яким хотіли заблокувати фонд порятунку економіки ЄС 

Середа, 21 квітня 2021, 11:29

Федеральний конституційний суд Німеччини відхилив терміновий позов, яким вимагали заблокувати запозичення Євросоюзом коштів для фонду порятунку економіки ЄС у розмірі 750 млрд євро. 

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Handelsblatt.

Позов подала громадська ініціатива, очолювана співзасновником правопопулістської "Альтернатива для Німеччини" AfD Берндтом Луке.

Бундестаг затвердив спільне запозичення Євросоюзом коштів для фонду 25 березня більшістю у дві третини голосів, наступного дня його підтримав Бундесрат. 

Того ж дня ініціатива подала терміновий позов і конституційну скаргу щодо рішення, тому його підписання виявилось заблокованим до висновку суду.

Тепер президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр може підписати закон для імплементації рішення на національному рівні.  

Проте нинішнє рішення стосується лише термінового позову. Коли КС ухвалить рішення щодо конституційної скарги, наразі невідомо. 

Позивачі наполягають, що договори ЄС забороняють спільне запозичення коштів. Федеральний уряд та Єврокомісія посилаються на ст. 122 Договорів ЄС. Виняток передбачає, що країна-член може отримати фінансову допомогу від блоку з певними умовами у разі надзвичайних ситуацій.

Читайте також: Свято європейської єдності: як ЄС узгодив план порятунку своєї економіки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.