Парламент Албанії проголосив імпічмент президенту

Четвер, 10 червня 2021, 07:52

У середу парламент Албанії проголосував за відставку президента Іліра Мети за заяви, які, за словами правлячої партії, закликають до насильства і порушують конституцію.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на агентство Reuters.

104 зі 140 депутатів парламенту проголосували за відставку Мети більше ніж за рік до закінчення його терміну. Імпічмент президенту оголосили в Албанії вперше з моменту введення багатопартійної системи в 1991 році.

Парламент Албанії проголосує за імпічмент президенту

Очікується, що Конституційний суд, схвалення якого необхідне для затвердження рішення парламенту, прийме рішення протягом трьох місяців.

Соціалістична партія, яка була переобрана до парламенту в квітні, звинуватила Мету в розпалюванні насильства за його підтримку опозиційних партій. Опозиція перед парламентськими виборами стверджувала, що вони будуть сфальсифіковані.

Одна людина померла і четверо отримали поранення в перестрілці між прихильниками двох основних партій, соціалістів і демократів, за чотири дні до виборів.

Мета, який раніше очолював невеликий опозиційний рух, заперечує будь-які порушення зі свого боку і звинувачує соціалістів у організації політичної помсти.

Президент Албанії має здебільшого символічні повноваження, але водночас має деяку владу над судовою системою і збройними силами. Роль президента вважається аполітичною, але Мета регулярно вступає в конфлікти з урядом Еді Рами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.