Латвія планує обов'язкову вакцинацію для низки професій

Середа, 14 липня 2021, 20:19

Кабінет міністрів Латвії затвердив поправки до закону про управління поширенням інфекції COVID-19, ухваливши, що обов'язкова вакцинація буде поширюватися на працівників сфер охорони здоров'я, освіти і соціального догляду. 

Про це йдеться в матеріалі Delfi, повідомляє "Європейська правда",

З 1 жовтня у роботодавців буде право звільняти працівників певних професій, які відмовилися робити щеплення. Остаточне рішення в терміновому порядку ще повинен прийняти Сейм.

У Латвії проведуть лотерею для прискорення вакцинації з призом у 100 000 євро

З затвердженого законопроєкта випливає, що працівники, які надають послуги охорони здоров'я, тривалого соціального догляду та соціальної реабілітації, а також освіти, повинні мати ковідний сертифікат.

Міністерство юстиції, яке підготувало законопроєкт, зазначило, що вимога обов'язкової вакцинації поширюється на ті сфери, в яких є підвищені ризики інфікування інших осіб.

Також законопроєкт передбачає, що з 1 жовтня у роботодавців буде право звільняти працівників, які підлягають обов'язковій вакцинації, але не можуть пред'явити ковідний сертифікат, що підтверджує факт щеплення або недавно перенесеної хвороби.

Законопроєкт зобов'язує роботодавців встановити категорії посад і працівників, у яких повинен бути ковідний сертифікат, проінформувати про це співробітників, щоб вони встигли зробити щеплення.

 У той же час у працівника і роботодавця буде право домовиться про те, що працівник може бути переведений на іншу роботу, де сертифікат не вимагається.

Уряд Латвії скасував вимогу носіння масок на вулиці

Законопроєкт забороняє роботодавцям звільняти вагітних, навіть якщо у них немає сертифіката, жінок в післяпологовий період до року, матерів-годувальниць. Також роботодавець не може звільняти працівників, якщо у них є об'єктивні причини, через які вони не отримали сертифікат.

Законопроєкт в терміновому порядку передано на затвердження до Сейму. 

Опозиція вже заявила, що не підтримає законопроєкт, а далі звернеться до президента із закликом не схвалювати закон. Затвердження законопроєкту може затягнутися або ж почнеться збір підписів за проведення референдуму про обов'язкову вакцинацію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.