Гренландія припиняє розвідку нафти після півстолітніх безуспішних зусиль

П'ятниця, 16 липня 2021, 13:34

Уряд Гренландії оголосив, що він призупиняє свою стратегію з розвідки нафти і більше не видаватиме відповідних ліцензій, відмовившись від 50-літніх зусиль стати нафтовидобувним регіоном.

Про це йдеться в публікації Reuters, повідомляє "Європейська правда".

Розвідка нафти у Гренландії велася з 1970-х років за участю таких великих компаній, як Shell, Chevron, ExxonMobil і Eni, але більшість бурінь закінчувалися безрезультатно.

США більше не планують купувати Гренландію, як пропонував Трамп

Міністр природних ресурсів Гренландії Наая Натаніельсен заявила у четвер, що уряд "вважає, що екологічні наслідки розвідки і видобутку нафти є занадто великими".

Згідно зі звітом Геологічної служби США за 2007 рік, під землею на північному сході Гренландії потенційно міститься до 31,4 мільярда барелів нафтового еквівалента.

Але інтерес до розвідки нафти в Гренландії, яка значною мірою покладається на рибну промисловість, знизився за останнє десятиліття через нестабільність цін на нафту, а також ризики і більш високі витрати на роботу у вразливих арктичних водах.

Дані уряду Гренландії показують, що чинними залишилися тільки чотири ліцензії на розвідку і розробку - три на суші і одна на морі.  Термін дії цих ліцензій закінчується в 2027 і 2028 роках.

Пік розвідки вуглеводнів в Гренландії припав на період з 2002 по 2014 рік, коли було видано більше ніж 20 морських ліцензій.

США через 67 років повернули консульство на Гренландію, яку Трамп хотів купити

Крім екологічних проблем, уряд заявив, що його рішення було підкріплено економічним аналізом, який показує, що будь-який розвиток принесе або низький прибуток, або збитки.

"Це рішення, в якому кліматичні міркування, екологічні міркування та економічний здоровий глузд йдуть нога в ногу", - сказала Натаніельсен. 

Потенційні запаси корисних копалин і стратегічне розташування Гренландії спонукали колишнього президента США Дональда Трампа запропонувати купити арктичний острів,  але уряд Гренландії і Данія швидко відкинули цю ідею. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.