Дипрадник Порошенка розповів, як варто Зеленському скористатись майбутнім візитом до США

П'ятниця, 9 липня 2021, 16:51

На даний час президент США Джо Байден більше сфокусований на відновленні трансатлантичної єдності, аніж українських питаннях, але майбутній візит Володимира Зеленського до Вашингтона може стати шансом підвищити пріоритетність України.

Таку думку в інтерв’ю "Європейській правді" висловив Костянтин Єлісєєв, дипломатичний радник Петра Порошенка під час його президентства.

На його думку, в адміністрації Байдена поки не сформувалась чітка стратегія щодо розбудови відносин з Україною, але є бачення, як покращити відносини з ЄС і "полагодити" їх після років президентства Дональда Трампа, що означає, у тому числі, небажання "нервувати" Німеччину.

Зеленський розповів, чого очікує від зустрічі з Байденом

"На сьогодні Байден більше думає про відновлення і посилення трансатлантичної єдності - давайте називати речі своїми іменами, - ніж над тим, щоб якось притягнути до євроатлантичних структур Україну. Але я не став би посипати голову попелом. Це ще нічого не втрачено, це початок. І тут виникає питання: А що зробила Україна, щоб у Байдена не було дилеми — або Німеччина, або Україна? Таку  дилему потрібно зняти", - зазначає Костянтин Єлісєєв.

На його думку, Україна для, цього повинна довести свою успішність, щоб її підтримка позитивно сприймалася електоратом у США, а також переконати Білий дім, що це необхідно для підтримання безпеки у регіоні і стримування Росії.

"Думаю, що перший крок ми можемо вже зробити під час візиту президента Зеленського до Білого дому. Я вважаю, що це великий шанс, це потужний шанс. І навіть, скажу більше: тут ми можемо або піти далі з американцями і буде ще багато таких візитів з уукраїнсько-американських самітів, або це може бути перший і останній візит президента Зеленського до Вашингтону. І нам треба це все зробити, щоб все таки все було дуже позитивно", - зауважив Костянтин Єлісєєв.

Повну версію інтерв’ю дивіться на Youtube-каналі "Європейської правди".

Нагадаємо, президент США Джо Байден у телефонній розмові на початку червня запросив Зеленського відвідати Штати у липні. Це сталося перед першою особистою зустрічі Байдена та президента РФ Владіміра Путіна у Женеві 16 червня. 

Українська сторона ще не має підтверджених дат візиту президента Володимира Зеленського до США, але до нього активно готуються. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: