Угорський ексдепутат, впійманий на кордоні України з нелегальними цигарками, уник покарання - ЗМІ 

Вівторок, 24 серпня 2021, 13:07

Колишній депутат парламенту Угорщини Жолт Легинь (Zsolt Legény), затриманий у грудні 2020 на українсько-угорському кордоні за кермом авто з нелегальними цигарками у багажнику, став лише свідком у порушеній за цим інцидентом справі. Вилучене авто "SEAT Alhambra", на якій перевозилися цигарки, йому також повернули за рішенням суду. 

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє InfoPost.Media, ознайомившись з підсумковим вироком суду у справі. 

Вирок був ухвалений ще 2 березня цього року Ужгородським міським районним судом. Згідно з ним, у придбанні і перевезенні нелегальних цигарок, які знайшли в автомобілі Легиня, визнали винним не його, а іншу особу – раніше несудимого ужгородця, який, як зазначається у деталях справи та рішенні суду, є просто знайомим Жолта Легиня.

Цей чоловік нібито зізнався слідчим у тому, що сам придбав цигарки у невідомої особи в Ужгороді і підкинув в автомобіль Легиня, а він, везучи їх у своєму автомобілі через кордон, нічого про це не знав. 

За зізнанням ужгородця, він нібито домовився з іншим угорцем, що той забере цигарки вже на території Угорщини на першій АЗС MOL після кордону - хоча незрозуміло, як це мало відбутись, якщо Жолт Легинь за рулем автомобіля нічого не знав про вантаж. 

 

У рішенні Ужгородського міськрайонного суду зазначається також, що цей ужгородець уклав угоду зі слідством про визнання своєї винуватості в повному обсязі. Це сталося 16 лютого 2021 року - майже через 2 місяці після затримання угорського політика-дипломата на кордоні з цигарками.

На підставі цієї угоди про визнання своєї винуватості Ужгородський міськрайонний суд визнав його винним за ч. 1 ст. 204 Кримінального кодексу України (незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів) і за це йому присудили покарання у вигляді штрафу в розмірі 5000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - 85 тисяч гривень.

Також за рішенням суду вилучені цигарки - 3010 пачок "Lifa Menthol" та 8490 пачок "Compliment Blue" -  мали бути знищені.

Прокурори Закарпатської обласної прокуратури, які вели справу, рішення суду не оскаржували.

Жолт Легинь двічі був депутатом в угорському парламенті - у  2006-2010 та 2014-2018 роках, представляючи партію соціалістів (угор. MSZP. Він обирався від Саболч-Сатмар-Березької області, найсхіднішої частини країни поруч з українським кордоном. 

Легиня затримали 10 грудня 2020 року на КПП "Лужанка" після виявлення контрабандних цигарок. Він показав прикордонникам угорський дипломатичний паспорт, який утім не був акредитований в Україні. Його авто було на звичайній, а не дипломатичній реєстрації.

Під час огляду авто були присутні представники угорського консульства у Берегово. Виявлення цигарок зафіксувала на відео Держприкордонслужба. 

Нагадаємо, угорська партія соціалістів (MSZP) після цього інциденту виключила Легиня зі своїх лав та ініціювала анулювання його дипломатичного паспорта.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.