Європарламент затвердив нові правила "блакитної карти" ЄС для кваліфікованих іноземців

Четвер, 16 вересня 2021, 14:43

Європейський парламент проголосував за нову директиву щодо Blue Card ("блакитну карту"), яка встановлює оновлені правила допуску висококваліфікованих іноземців на ринок праці ЄС.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться у заяві на сайті парламенту.

Згідно з переглянутими правилами, претенденти повинні представити трудовий договір або обов’язкову пропозицію про роботу мінімум на 6 місяців, а також докази високої кваліфікації або професійних навичок. Наразі потрібно 12-місячний контракт або пропозиція.

Поріг заробітної плати, який дозволяє видачу Blue Card, зроблять встановили  в діапазоні між 100 і 160 відсотками від середньої зарплати в країні. Зараз цей поріг становить 150 відсотків.

Одержувачі міжнародного захисту, такі як біженці, також матимуть змогу подавати заявку на отримання "блакитної картки" в усіх країнах-членах, а не тільки там, де вони отримали притулок чи інший статус захисту.

Буде можливо підтвердити певні види професійної кваліфікації, наприклад, у сфері інформаційних та комунікаційних технологій, шляхом підтвердження відповідного досвіду роботи.

Власники "блакитної картки" зможуть переїхати до іншої країни ЄС після початкового 12-місячного періоду в країні, яка вперше надала їм дозвіл на роботу. Також передбачені більш швидкі процедури возз'єднання із родиною та доступ до ринку праці для супроводжуючих членів сім'ї.

Blue Card - це дозвіл на проживання та роботу в одній із 25 країн ЄС (крім Данії та Ірландії) для висококваліфікованих громадян третіх країн. Під високою кваліфікацією розуміють в першу чергу наявність університетської вищої освіти.

Нову директиву ще має затвердити Рада ЄС. Після її офіційної публікації у держав ЄС буде два роки на перенесення нових правил у національне законодавство.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.